Битва за Україну. День сімсот дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День сімсот дев’яносто п’ятий

Укрінформ
Християни східного обряду сьогодні святкують Вербну неділю. Україна готова до початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто пятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Християни східного обряду сьогодні, 28 квітня, святкують Вхід Господній у Єрусалим, або Вербну неділю – Укрінформ.

- Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 28 квітня в день свята Входу Господнього в Єрусалим очолив Божественну літургію в головному храмі Києво-Печерської Лаври – Успенському соборі – пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ).

***

- Україна виконала всі умови для реального початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу, і тепер свої зобов’язання має виконати ЄС - Володимир Зеленський, президент України.

- Україна готова до початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу – Катаріна Матернова, посол Євросоюзу в Україні.

ЦИТАТА

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Від наших партнерів потрібна тверда віра в те, що перемога України досяжна. І по-друге, відсутність страху перед Путіним. Тому що Путін – політична тварина, яка чує страх. І коли він його чує, він стає агресивнішим. Якщо він чує силу, яку, наприклад, щойно продемонстрував Конгрес, він буде змушений відступитися».

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі: «У нас є вибір: або ми маємо переможену російську армію за межами України, або російську армію, що перемогла, на кордоні з Польщею. І тоді Путін зробить так само, як Гітлер вчинив із Чехословаччиною: він візьме промисловість та людей в Україні та мобілізує їх для продовження війни. Краще зупинити Путіна в Україні, за 500-700 км звідси».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Ситуація на фронті загострилась, найбільш складна ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Росія активно атакує по всій лінії фронту, на деяких напрямках – має тактичні успіхи. Тому Сили оборони перемістились на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

- На Оріхівському напрямку окупанти здійснили два безуспішні штурми: один у районі Старомайорського та один у районі Роботиного – Сили оборони півдня України.

- Спецпідрозділи ГУР МОУ перекинули до Часового Яру на Бахмутський напрямок Донецької області, аби зупинити спроби російських військових просунутися в бік агломерації Краматорська, Костянтинівки, Дружківки та Слов'янська. Окупанти намагаються штурмувати Часів Яр, обходячи його з флангів, проте для ворога ця задача нездійсненна – «24 Канал».

- Бійці Третьої штурмової бригади уразили російський окопний РЕБ «Гроза-04М». Комплекс призначався для прикриття озброєння та техніки – 3-я ОШБр.

- За тиждень Сили оборони України знищили близько 6620 осіб особового складу противника – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України.

- За оцінками британських відомств, від початку повномасштабного вторгнення Росія втратила в Україні вбитими й пораненими близько 450 тисяч особового складу та понад 10000 одиниць бронетехніки – Лео Дочерті, міністр у справах збройних сил Британії. 

- Після атаки безпілотників на нафтобазу в Калузькій області РФ стався вибух цистерни з бензином об'ємом майже 700 кубічних метрів – росЗМІ.

- ЗСУ завдали ракетного удару по російському підрозділу ППО на мисі Тарханкут у Криму – росЗМІ. Офіційно ані Україна, ані РФ цей удар не підтверджували.

- У ніч на 28 квітня противник атакував 4 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим, зенітною керованою ракетою С-300 із Бєлгородської обл. РФ та 5 безпілотниками невстановленого типу із окупованої Херсонщини. Сили ППО вночі знищили п'ять безпілотників – Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

- Українські інженери перетворили спортивний літак Nynja на ударний безпілотник-камікадзе дальньої дії. Один із них виявили на території Росії за майже 1000 км від російсько-українського кордону – Forbes.

- Україна надіслала запит Німеччини на закупівлю 812 розвідувальних дронів Vector виробництва компанії Quantum-Systems GmbH – Der Spiegel.

***

- Ворог вдарив дронами по Миколаєву, горів готель «Optima Рівер Миколаїв», який лише нещодавно відновили після обстрілу 2022 року,  і пошкоджено об'єкт теплогенеруючої інфраструктури – Миколаївська ОДА.

- Російські окупанти атакували Херсонську область, є влучання у житлові квартали та об’єкт критичної інфраструктури, постраждали четверо людей – Херсонська ОВА.

- Від 24 лютого 2022 року ворог вже майже 180 разів атакував українські ТЕС – Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК.

- З моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну внаслідок ворожих атак загинули щонайменше 600 дітей. Понад 1350 дітей отримали поранення – дані ООН. Цього року майже на 40% порівняно з минулим зросла кількість дітей, які загинули внаслідок російських атак по всій Україні.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський 28 квітня провів телефонну розмову з лідером меншості в Палаті представників Гакімом Джеффрісом. Президент подякував за його особисту роль в ухваленні Конгресом закону про допомогу Україні і розповів про нагальну потребу в посиленні ППО системами Patriot – Telegram глави держави.

- Заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра заявила, що основними пріоритетами для системи правосуддя зараз є забезпечення роботи судів та незалежності суддів, а також подальший розвиток судової системи – пресслужба ОП.

- Дмитро Лубінець розкритикував позицію Міжнародної федерації Червоного Хреста, назвавши її «адвокатом російських злочинців». Він сподівається на особисту зустріч з новою президенткою МФЧХ Кейт Форбс, щоб донести позицію України – Ліга.Новини.

- У неділю вранці з річки Тиса на кордоні з Румунією витягнули тіла двох чоловіків. З початку російського повномасштабного вторгнення українські прикордонники зафіксували загибель 24 осіб під час спроби незаконно перетнути кордон – Держприкордонслужба.

- Мережею ширяться маніпулятивні меседжі щодо президентських виборів в Україні – Центр протидії дезінформації при РНБО. У Центрі застерігають: подібні маніпуляції спрямовані на заперечення легітимності Президента України та зниження довіри українців до уряду.

- На квітень 2024 року в Україні розслідують понад 450 кримінальних справ за фактом незаконних азартних ігор, заблокували понад 2500 сайтів – пресслужба Офісу генерального прокурора.

- У Харківській області та в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області продовжують діяти мережеві обмеження, на Херсонщині знеструмлені абоненти у 50 населених пунктах, загалом потреби українських споживачів в електроенергії станом на 28 квітня покриває власна генерація й комерційний імпорт – Міненерго.

- Нацбанк ввів в обіг монету номіналом 5 гривень «Лелека чорний» до 38-ї річниці аварії на ЧАЕС. Вона належить до серії монет із циклу «Чорнобиль. Відродження» – Нацбанк.

- У Святошинському районі Києва стався вибух. Ймовірно це була граната. Двоє чоловіків отримали травми та були госпіталізовані. Розпочато кримінальне провадження – поліція Києва.

- У столиці стартував новий сезон турнірів «Київ Незламний», участь у ньому беруть понад 180 ветеранів із десяти регіонів України та більш ніж 150 чинних військовослужбовців і курсантів – Віталій Кличко, Київський міський голова.

- Збірна України виборола дві перші ліцензії на літні Олімпійські ігри в академічному веслуванні – Суспільне Спорт.

***

- НБУ другий тиждень не купує валюту на міжбанку, при цьому продав 532,35 млн дол. – Нацбанк.

- Кабмін продовжив чинний тариф на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 2,64 грн/кВт-год ще на один місяць – до 31 травня 2024 року – Міненерго.

- Сума сплачених податків за використання водних біоресурсів зросла майже удесятеро – до 101 млн грн завдяки проведенню аукціонів у Prozorro.Продажі. На сьогодні оборот у рибній галузі становить понад 1 мільярд гривень – пресслужба Мінагрополітики.

- Державні лісогосподарські підприємства України у січні-березні 2024 року отримали 5,45 млрд грн чистого доходу від реалізації продукції, що на 16% більше минулорічного показника – Віктор Смаль, голова Держагентства лісових ресурсів.

- Цього року українські аграрії зберуть загалом 74 млн т зернових та олійних культур порівняно з 82 млн т минулого року. Натомість аграрії планують зібрати 5,2 млн т сої цього року, що на 10% більше, ніж попереднього сезону – Павло Коваль, гендиректор Української аграрної конфедерації.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Німеччина стала одним з найрішучіших супротивників передачі заморожених коштів країни-агресора Україні, оскільки боїться створити прецедент, що може призвести до вилучення її майна на користь постраждалих у Другій світовій – The Wall Street Journal.

- Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французької ядерної зброї як частини «надійної європейської оборони» від загроз з боку Росії – AFP.

- Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський сподівається на передачу Берліном Україні ракет Taurus після поставок Штатами ATACMS – Onet.pl.

- Прийняття Польщею так званого зеленого курсу і відкриття кордонів для українського експорту призведе до знищення сільського господарства Польщі – Ярослав Качинський, лідер опозиційної партії «Право і справедливість».

- У столиці Туреччини вперше відзначили День культури гагаузів України. У рамках заходу діяла виставка робіт художників гагаузької спільноти Туреччини і України – Укрінформ.

- Третій рік поспіль українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн висаджують перед посольством Росії в Вашингтоні соняшники, які стали символом боротьби України за свободу та її протистояння агресії РФ – Укрінформ.

***

- Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil про багатомільярдну угоду на купівлю скрапленого природного газу, оскільки Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв – Financial Times.

- Міністр енергетики Італії Джільберто Пікетто Фратін заявив, що його країна відмовилась від російського природного газу і не матиме проблем із запропонованим пакетом санкцій ЄС щодо скрапленого природного газу (СПГ), який розглядає Єврокомісія – Politico.

- Міністр закордонних справ КНР Ван Ї та зовнішньополітичний радник президента Франції Еммануель Бонн домовились координувати зусилля в українському питанні – МЗС Китаю.

- Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні заявила, що балотуватиметься на виборах до Європарламенту – Reuters.

- Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі здивований і розчарований реакцією членів Конгресу США на плани грузинської влади ухвалити закон «Про прозорість іноземного впливу», оскільки законодавство США у цій сфері більш жорстке. Він розкритикував підтримку, яку надають грузинським громадським організаціям через «Національний фонд з підтримки демократії» – Новости-Грузия.

- Італія викликала посла Росії у зв’язку з рішенням Кремля передати під контроль структури «Газпрому» майно італійської групи Ariston Thermo на території Росії – Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії.

- В Японії у неділю проходить голосування на проміжних виборах до Палати представників, результати якого можуть мати вирішальне значення для лідерства прем’єр-міністра Фуміо Кішіди в правлячій партії та збереження за ним поста глави уряду – Kyodo.

- Британія хоче до 2030 року розробити та озброїтися гіперзвуковими ракетами – The Telegraph.

- У німецькій землі Баварія в невеликому містечку Мурнау росіянин убив ножем двох громадян України, правоохоронці затримали підозрюваного – поліція Баварії.

- Держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок вирушить із візитом до Саудівської Аравії для переговорів щодо Гази – Метью Міллер, речник Держдепу.

- Британським військовим можуть доручити доставляти гуманітану допомогу в Газу з морського пірсу, який зараз будують американці – ВВС.

ВОРОГ

- Чергове скасування Росією традиційної ходи «Безсмертний полк» на 9 травня може свідчити і про побоювання надзвичайних ситуацій, і того, що масові заходи можуть стати місцем прояву невдоволення через війну в Україні – Міноборони Британії.

- Басманний суд Москви заарештував до 22 травня 12-го підозрюваного у справі про теракт у підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол» – 21-річного громадянина Таджикистану Джумохона Курбонова – Радіо Свобода.

- У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які співпрацювали з Associated Press і Reuters. Їх звинувачують у роботі на компанію загиблого політика Олексія Навального – росЗМІ.

- У Росії з 1 листопада почнуть розсилати громадянам електронні повістки й обмежать виїзд із країни – росЗМІ.

- У Москві знайшли мертвим начальника відділу ракетно-космічної корпорації Росії «Енергія». Поліцейські з’ясовують подробиці – росЗМІ.

- У місті Набережні Челни в Татарстані спалахнула потужна пожежа біля заводу КамАЗ, головного постачальника автомобільної техніки для російської армії – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-