У Раді розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та семи районів

У Раді розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та семи районів

Укрінформ
У Верховній Раді 25 квітня розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та 7 районів.

Про це голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він закликав від імені всіх експертів, урядовців, представників місцевого самоврядування, які працювали над підготовкою постанови №11188 та підтримують повернення українцям їх символічного простору, президію парламенту посприяти тому, щоб це питання вчасно потрапило на голосування у зал і знайшло підтримку колег законодавців.

За словами Драбовича, це дуже важливий крок який посилює опірність України ворожим впливам і пропаганді, повертає історичні назви, відновлює справедливість та сприяє реальній участі громадян в опануванні свого життєсвіту, формуванні символічного простору власної країни.

Після ухвалення парламентом цієї постанови, у Дніпропетровській області місто Павлоград стане містом Матвіїв, Синельникове – Ріднопіллям, Першотравневськ – Шахтарським, а Новомосковськ – містом Самар.

Красноград і Первомайський у Харківській області отримають назви Берестин і Златопіль. Ватутіне у Черкаській області буде змінено на Багачеве, а Дружба на прикордонні Сумщини отримає назву, яку там і так давно вживають – Хутір-Михайлівський.

Читайте також: У Києві вулицю Онискевича перейменували на честь поета Павла Глазового

Червоноград у Львівській області, громада якого першою в Україні відправила на смітник Леніна, стане містом Шептицький. Порт-Анненталь — саме так буде називатися портове місто Южне на Одещині. А місто Южноукраїнськ отримає потужну козацьку назву Гард.

Як зазначив директор ІНП, також перейменовуються міста, які зараз тимчасово захоплені росіянами в Луганській області – українську назву міста отримає Сіверськодонецьк, а Молодогвардійськ та Первомайськ стануть Отаманівкою та Сокологірськом відповідно.

Як повідомляв Укрінформ, за зверненням Уповноваженого із захисту державної мови торік “Укрзалізниця” дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-