Важко уявити, що Польща повертатиме українців призовного віку силоміць - посол

Важко уявити, що Польща повертатиме українців призовного віку силоміць - посол

Ексклюзив
Укрінформ
Посол Польщі в Україні Ярослав Гузи вважає, що його держава не висилатиме військовозобов’язаних українців із країни.

Про це дипломат заявив в інтервʼю Укрінформу.

«Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силоміць. Такого не станеться. Німеччина вже заявила, що такі чоловіки можуть залишатися, навіть якщо у них немає дійсних проїзних документів. Я очікую, що також триватиме дискусія і між країнами ЄС», – сказав він.

Гузи зауважив, що Польща в іншому становищі, на відміну від деяких західних країн, адже в ній проживають мільйони українців, і добре розуміє ситуацію, в якій опинився уряд України.

«Взагалі у нас схожий історичний досвід: якщо триває війна, треба захищатися. Але на практиці не всі люди готові це робити. Пам’ятаю, як на початку повної масштабної війни багато українських чоловіків поверталися в Україну. Але я розумію, що всі добровольці вже це зробили. Можливо, допоможуть якісь стимули», – розповів посол.

Дипломат певен, що багато залежить від воєнної ситуації, яка зараз є дуже складною.

«Моя особиста думка – це обов’язок (служба в армії – ред.). Але моя особиста думка не означає, що я радив би комусь примушувати воювати тих, хто не хоче повертатися в Україну», – додав Гузи.

Читайте також: МЗС заявляє, що призупинення консульських послуг чоловікам за кордоном не порушує права людини

Як повідомляв Укрінформ, у квітні МЗС наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити всі консульські дії для громадян України призовного віку, заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

Фото: Сергій Мацола

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-