Дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності

Дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності

Опитування
Укрінформ
В Україні дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності, 54% - з проблемою неналежного виконання функцій щодо адміністрування місцевих податків.

Про це свідчать результати опитування, проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадської організації «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «Говерла», які були презентовані в Укрінформі.

Згідно з опитуванням, 67% респондентів стикаються з проблемою фінансової спроможності органів місцевого самоврядування, 18% кажуть, що не стикалися.

Як розповів виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, 2/3 респондентів - це висока цифра, і це питання, вочевидь, особливо болить керівникам на місцях.

Також 37% опитаних сказали, що мали проблеми з наданням комунального майна в оренду за мінімальними ставками, що призводить до його неефективного використання і руйнування.

«Ми бачили жваву дискусію минулого року щодо ПДФО і фінансування громад, і цього року фінансування залишається помітно гострою проблемою, яка потребує комунікації з центральними органами, і, звісно, вирішення», - сказав Грушецький.

Читайте також: Які проблеми мають органи місцевого самоврядування у здійсненні повноважень

При цьому 41% респондентів заявили, що бачать можливим, щоб органи місцевого самоврядування виконували функції адміністрування місцевих податків і зборів, 16% зазначають, що можливе адміністрування або тільки майнових податків (крім єдиного), або місцевих зборів. Про неможливість виконання таких функцій заявили 13% опитаних, а 30% не змогли відповісти на це запитання.

«Це демонструє певну правову невизначеність і певні правові проблеми, які виникають щодо розмежування повноважень», - сказав експерт.

Опитування представників органів місцевого самоврядування також показало, що лише 10% з них планують найближчим часом скористатися правом здійснення місцевих запозичень або надання місцевих гарантій. 62% опитаних цього робити не будуть, а 28% - не змогли відповісти.

В опитуванні взяли участь та висловили свою позицію щодо законодавчого порядку денного представники органів місцевого самоврядування територіальних громад всіх областей України. Загалом було опитано 315 представників ОМС в усіх регіонах України (крім АРК і тимчасово окупованих територій).

Мета - дізнатися позицію керівництва органів місцевого самоврядування щодо основних законодавчих ініціатив, ухвалення яких у 2024 році забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування в Україні.

Результати дослідження будуть спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради та у центральні органи виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-