Громаді Львова повернули незаконно приватизований Будинок вчених

Громаді Львова повернули незаконно приватизований Будинок вчених

Укрінформ
Прокурори через суд повернули громаді Львова Будинок вчених, на який торік було накладено арешт у зв'язку з незаконною приватизацією.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної прокуратури, передає Укрінформ.

"Львівською обласною прокуратурою в суді відстояно інтереси територіальної громади щодо витребування із незаконного володіння нерухомого майна. Йдеться про приміщення Будинку вчених загальною площею понад 3200 кв. м, що у центрі Львова", - зазначається в повідомленні.

Встановлено, що Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України без правових підстав зареєструвала право власності на нерухомість. Проте нежитлова будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Таким чином, приміщення належало до обласної комунальної власності, і підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було.

Прокурорами доведено безпідставність набуття відповідачем права власності на будівлю. Відтак Господарський суд постановив повернути пам’ятку архітектури в центрі Львова її законному власнику.

Читайте також: Столичній громаді повернули будівлю кінотеатру «Молодіжний»

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2023 р. Львівська обласна прокуратура оголосила підозру ексголові районної адміністрації Львівської міськради за дозвіл приватизувати Будинок вчених. За даними слідства, посадовець безпідставно видав розпорядження та підписав свідоцтво на об’єкт, на основі яких пам’ятку культури у центрі Львова було незаконно приватизовано. Збитки громаді оцінили майже у 12 млн грн. На історичну будівлю був накладений арешт.

Будинок вчених у Львові звели у стилі необароко протягом 1897–1898 років за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера. До 1939 року тут розташовувалося Шляхетське, або Національне казино. Це одна з найгарніших споруд Львова, яка стала знімальним майданчиком для багатьох фільмів.

Читайте також: На Житомирщині державі повернули незаконно відчужену ділянку з пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть

27 листопада 2021 року, у День вшанування пам'яті жертв Голодоморів й під час карантину, блогер із Чернівців провів гучну вечірку в приміщенні Будинку вчених, яка на той час належала Львівській профспілці працівників освіти й науки. Тоді ж унаслідок розголосу Львівська міська комісія ТЕБ і НС ухвалила призупинити господарську діяльність Будинку вчених через порушення карантинних вимог, але згодом роботу відновили.

Фото: Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-