”УКРІНФОРМ”: ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА ГРУДЕНЬ

”УКРІНФОРМ”: ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА ГРУДЕНЬ

Укрінформ
”Укрінформ” у грудні: на YouTube-каналі стартувала лінійка відеопрограм з відомими українськими журналістами

У грудні 2023 року показники щодо охоплення у соцмережах, де представлений “Укрінформ”,  зросли до понад 38,9 млн. Найбільше у Х (Twitter) - 16,8 млн.

Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ” продовжує цілодобово інформувати аудиторію про події в Україні та світі.

Високою увагою читачів “Укрінформу” у грудні минулого року користувалися новини та аналітика про російсько-українську війну, наслідки російських ракетних атак, хід мобілізації, а також військову і фінансову допомогу Україні від Заходу.

В останній місяць 2023 року основними темами, що висвітлювалися єдиним національним агентством України були, зокрема, готовність України “сезонних” викликів чергової воєнної зими, ситуація на ЗАЕС, вбивства українських військовополонених, а також робочий візит Президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки, де провів низку зустрічей і перемовин.

“Укрінформ” детально висвітлював підсумкову пресконференцію Президента України Володимира Зеленського, що відбулася 19 грудня за участі майже 120-ти українських та закордонних медіа. Перше запитання - про плани щодо мобілізації - було від ”Укрінформу”.

У грудні “Укрінформ” продовжив відстежувати поширення російських наративів в українському та закордонному медіапросторі. Протягом грудня інформаційна агенція “Укрінформ” продовжувала висвітлювати події російсько-української війни, аналізувала поширення російських наративів, дезінформацію та фейків. 

Журналісти Головної редакції зарубіжної інформації та іномовлення “Укрінформу” продовжили працювати над спростуванням російських вкидів та дезінформації. У грудні Росія продовжила активізувала дезінформаційну кампанію про мобілізацію в Україні. Зокрема, про мобілізацію жінок і неповнолітніх до лав Збройних сил України.

  • Російські телеграм-канали поширили фото нібито оголошення в Чернігові про те, що людям у скрутному становищі пропонується допомога. Номер телефону, вказаного на оголошенні буцімто належить Чернігівському обласному військовому комісаріату, на підтвердження чого у пості додається скрін з телефоном організації із сервісу Google. Пропагандисти підводять до висновку  про “робочу схему” мобілізації в Україні. 

  • Також ЗМІ рф та z-телеграм-канали поширювали скріншоти, які нібито зроблені з публікації на платформі для інтернет-продажів OLX. На них “мольфарка Ксенія” за тисячу гривень обіцяє зробити для чоловіків обереги від призову. Журналісти “Укрінформу”, за допомогою сервісу для зворотного пошуку зображень дійшли висновку, що фейкові скріншоти розповсюджують переважно російські інтернет-сайти та телеграм-канали.

  • Кремлівські ЗМІ, z-телеграм канали та пабліки у соцмережі «Вконтакте»  почали поширювати інформацію про те, що на київських ковзанках молодим людям активно вручають повістки.

Також у грудні росЗМІ та телеграм-канали повідомили, що українська організація Support LGBTQ Ukraine Fund за підтримки Президента України Володимира Зеленського запустила збір коштів на операції зі зміни статі для мешканців України, в тому числі, на гормональну терапію для дітей. У коментарі Укрінформу засновник організації Ендрю Кушнір повідомив, що фонд не розпочинав такої кампанії, а для створення підробки було використано їх бренд, ім’я та лого.

Головна редакція оперативної інформації випустила у грудні 2 155 новинних інформацій. З них, ексклюзивних, наданих спеціально для “Укрінформа”, - 77.  Економічна редакція - 632 інформацій, з них 8 - ексклюзиви.

Редакція регіональних новин має власкорів майже в усіх областях України. У листопаді редакція випустила 1 861 новин. З них ексклюзивні - 103.  

Зарубіжна редакція, яка має 12 корпунктів за кордоном, випустила 1 024 новин, з них 99  - ексклюзиви.

На основній передплатній стрічці (Єдина подієва стрічка) випущено 7 655 новин.

У пресзалах “Укрінформу” проведено 81 пресконференцію. Топовими темами були - злочини росії в Україні, російський геноцид проти української нації, як знайти та повернути полонених українців, відбудова України, реформа МСЕК, наслідки блокування кордонів, державна стратегія наркополітики тощо.

У грудні 2023 року на україномовній версії веб-сайта “Укрінформу” опубліковано 7 341 новину, 50 інтерв’ю, 178 публікацій та 55 блогів. А також - 414 фоторепортажів і 8 486 фотографій. 

ТОП-5 новин щодо кількості переглядів:

Серед знакових інтерв’ю у грудні:

Загальні показники відвідуваності сайту у грудні – 5,3 млн користувачів, це понад 757 тис щодоби (показники листопада - 4,4 млн), переглядів – 14,1 млн, це понад 2 млн щодоби (у листопаді - 11, млн).

Щодо цитованості матеріалів за грудень-2023. 

Топ-5 матеріалів по найбільшому потенційному охопленню аудиторії:

За результатами аналізу з використанням системи YouScan, загальна кількість посилань за грудень — 63 276.

Протягом грудня 2023 року головна редакція “Укрінформу” - “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки” продовжила працювати над оперативним інформуванням щодо російсько-української війни та протидії російській дезінформації. 

У грудні було проаналізовано - вкиди про «мирні переговори» та висвітлення російськими пропагандистськими ресурсами кібератаки на Київстар, дезінформація щодо атаки на Київ у ніч на 13 грудня з пропагандистськими повідомленнями нібито «систему Патріот знищено», «українські військові не змогли відреагувати» та інші ворожі наративи. Центр працював над дослідженням, зокрема, нормативно-правових актів рф та шкільних підручників, де поширюється геноцидна риторика. Дослідження ляже в основу розслідувань Офіса генпрокурора і допоможе притягнути до відповідальності росіян за намір вчинити геноцид проти України. 

Проведено круглий стіл “Російський геноцид проти української нації: від риторики до практики”, де обговорювалася геноцидна риторика рф та збирання доказів російської геноцидної політики. Протягом грудня, тривала робота над просуванням WhatsApp каналу та Telegram-бота. Також, активно використовується платформа Twitter (англомовна версія) для щоденної оперативної комунікації, де публікується актуальна інформація та новини про події російсько-української війни. 

У грудні кількість підписників у соціальних мережах “Укрінформу” зросла до 514 811 (у листопаді було близько 513 тис). Найбільше їх у Twitter (Х) - 343 571, Facebook - 108 323, Telegram - 52 023, Instagram - 9094, Threads - 1 800.

Також зросли і показники охоплення - 38,97 млн (у листопаді - 36,61 млн осіб). 

Х (Twitter) - 16,8 млн

Telegram - 16,2 млн 

Facebook - 2,1 млн

Instagram - 354,5 тис

Кількість підписників на YouTube-каналі Ukrinform TV станом на 1 січня 2024 року – 828 тис (на 15,7 тис більше, порівняно з листопадом). 

У грудні на Ukrinform TV стартував цикл нових проєктів, де ведучими є відомі українські журналісти - “Сергій Лещенко запитує”, “Лідія Таран запитує” та “Самохвалов запитує”. Разом з гостями студії - урядовцями, політиками, відомими особами - обговорюються події в Україні та світі.

Стартувала й нова авторська відеопрограма українського дипломата, міжнародного аналітика “Укрінформу” Ігоря Долгова. У своєму відеоблозі аналітик-міжнародник розповідає про особливості міжнародних відносин, як впливає російсько-українська війна на світоустрій тощо.

Серед нових відеопродуктів також - “Станція Краматорськ”. Його створили разом “Укрінформ” та Центр протидії дезінформації при РНБО. Ведучі програми - відомі українські фотографи-документалісти Ліберови. Гості - військовослужбовці, які захищають нашу державу від російських окупантів.

У грудні зросли показники переглядів відео на Ukrinform TV до 17,2 млн (понад 550 тисяч щодоби). У листопаді кількість переглядів - 16,4 млн.

Географія переглядів:

  • України - 6,5 млн (38 %) 
  • росія - 3,4 млн (20 %)
  • Німеччина - 732 тис (4,3 %)
  • Польща - 595 тис (3,5 %) 
  • США - 447 тис (2,6 %). 

Топ-5 відео грудня:

“Укрінформ” є соціально відповідальним медіа. Ми активно підтримуємо Всеукраїнську кампанію “Твоя кров може воювати. Стань донором!”. У грудні в офісі агенції відбувся черговий - третій за пів року 2023 року - День донора. Укрінформівці разом з бійцями 3-ї штурмової бригади, 12 бригади НГУ “Азов” та їхніми рідними здали понад 29 літрів крові. Її критично потребують госпіталі госпіталі, де рятують поранених бійців. 

Також в грудні Укрінформ оголосив благодійну лотерею зі збором коштів на три "мавіки" для 72 ОМБРГ "Чорні запорожці". На цю ініціативу відгукнулися волонтери зі швейцарської організації "Ukrainehilfe"- Торстен та Ксенія Прієве. Вони привезли в Україну три дрони Mavic-3 наших захисників. А ще - дитячий одяг, який передали дітям з "Охматдиту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-