У МЗС представили цифрову особу з консульських питань Вікторію Ші

У МЗС представили цифрову особу з консульських питань Вікторію Ші

Відео
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

Представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини - української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проєкті МЗС і виступити як прототип для представниці. Команда проєкту відзняла та оцифрувала її.

Як зауважили у зовнішньополітичному відомстві, консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету - перемогу України, а прізвище - штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», - заявила Вікторія Ші у вітальному відеозверненні.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС, вебсайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам пресслужбою МЗС.

Читайте також: Цього року створять аналог «Дії» для держслужбовців - Шмигаль

«Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування - це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам», - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Міністр наголосив, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС - це не примха, а вимога воєнного часу, адже для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду.

«Створення цифрової консульської представниці - це частина ширшої стратегії з системного впровадження передових технологій з використанням штучного інтелекту в МЗС України. Дипломатія не лише в Україні, але і в усьому світі завжди була консервативною сферою, яка останньою впроваджувала інновації. Ми змінюємо це. Українська дипломатія зараз посилює свої спроможності і робить технологічний стрибок, якого досі не зробила жодна дипломатична служба в світі», - додав Кулеба.

Міністерство закордонних справ також передбачило кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним.

Крім того, консульська представниця не є заміною речника МЗС України. Після завершення терміну перебування на цій посаді Олега Ніколенка МЗС вже провело конкурс на заміщення цієї вакансії. Його переможець уже визначений і проходить необхідні процедури спецперевірок.

Проєкт консульської ШІ-представниці МЗС України втілений командою громадської організації The Game Changers за сприяння ГО Nazovni Tech. Раніше завдяки партнерству з ГО The Game Changers був створений успішний VR-проєкт МЗС України Living the War, який за допомогою окулярів віртуальної реальності занурює іноземців у будь-якій точці світу в реальність російської агресії проти України та допомагає консолідувати підтримку за кордоном.

Читайте також: МЗС заявляє, що призупинення консульських послуг чоловікам за кордоном не порушує права людини

У МЗС висловили вдячність партнерам із ГО The Game Changers і ГО Nazovni Tech за спільну роботу над підвищенням ефективності української дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, 8 березня речник МЗС Ніколенко заявив, що залишає посаду. Пізніше стало відомо про його призначення на посаду генерального консула України в Торонто (Канада).

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-