Буркіна-Фасо заборонила низку іноземних ЗМІ через висвітлення масових вбивств цивільних

Буркіна-Фасо заборонила низку іноземних ЗМІ через висвітлення масових вбивств цивільних

Укрінформ
Правляча хунта Буркіна-Фасо призупинила діяльність кількох іноземних і власних ЗМІ після публікації ними звіту Human Rights Watch про масові вбивства цивільних.

Про це йдеться у заяві місцевого регулятора зв'язку CSC у ніч проти понеділка, 29 квітня, передає Укрінформ з посиланням на DW

Серед видань, яких торкнулася заборона, - німецьке Deutsche Welle, французькі газета Le Mond і телекомпанія TV5 Monde, британське видання The Guardian. Також влада Буркіна-Фасо наказала інтернет-провайдерам призупинити на два тижні доступ до каналів BBC, "Голос Америки" (VOA) і Human Rights Watch (HRW).

Ще напередодні вдень заборона мовлення торкнулася франкомовної регіональної газети Ouest-France, порталу новин APAnews та інформагентства Agence Ecofin.

Як зазначається у заяві, всі ці медіа були відсторонені від роботи в західноафриканській країні за висвітлення доповіді HRW, в якій армію Буркіна-Фасо звинувачували в масових вбивствах цивільних у ході боротьби з джихадистами. Зокрема, у HRW написали про те, що солдати вбили не менше 223 мешканців сіл, включаючи 56 дітей, у ході двох нападів 25 лютого. Хунта Буркіна-Фасо назвала цю заяву "необґрунтованою" і побачила в ній намір "дискредитувати бойові сили" країни.

Читайте також: РФ готує провокацію проти України, щоб звинуватити її у незаконному обігу зброї в Африці - ГУР

У суботній заяві міністра зв'язку Римтальби Жана Еммануеля Уедраого повідомлялось про те, що вбивства в Нодіні та Соро – назви місцевостей на північні країни, де орудують повстанці-джихадисти з Малі – "призвели до початку юридичного розслідування". Він також висловив здивування тим, що поки це розслідування ще триває, "HRW змогла визначити "винних" і винести свій вердикт".

Повстанці-джихадисти прийшли до Буркіна-Фасо із сусідньої країни Малі у 2015 році, зазначає видання.

HRW у своєму звіті назвала ці масові вбивства "одними з найгірших, скоєних військовими, злочинів у Буркіна-Фасо з 2015 року", охарактеризувавши їх як "частину широкомасштабної військової кампанії проти цивільних осіб, звинувачених у співпраці з ісламістськими військами, що прирівнюються до злочинів проти людяності".

Раніше Буркіна-Фасо вже переслідувала низку французьких ЗМІ та висилала іноземних кореспондентів, пише видання.

Читайте також: США розпочинають переговори щодо виведення військових із Нігеру

Як повідомляв Укрінформ, після військового перевороту, який відбувся у Буркіна-Фасо у вересні 2022 року, західноафриканською країною править військова хунта на чолі з колишнім капітаном армії Ібрагімом Траоре.

Цього місяця військовий уряд Буркіна-Фасо заявив про вислання трьох французьких дипломатів, звинувативши їх у "підривній діяльності".  

Фото: Fred Dufour/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-