Зурабішвілі закликала МВС припинити розгін незгодних із законом про «іноагентів»

Зурабішвілі закликала МВС припинити розгін незгодних із законом про «іноагентів»

Фото, відео
Укрінформ
У столиці Грузії поліція почала затримувати учасників акції протесту перед парламентом, які вимагають відкликати проєкт закону про «іноагентів». Президентка країни закликала МВС припинити розгін мітингувальників.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Зазначається, що поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ та водомет. Також деякі учасники акції стверджують, що правоохоронці застосували гумові кулі. Повідомляється про постраждалих, яким співробітники швидкої допомоги надають першу допомогу на місці.

У МВС застосування спецзасобів пояснили «непідкоренням законним вимогам правоохоронців». Згодом у відомстві заявили, що акція нібито «вийшла за рамки закону».

У зв’язку з цим президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала міністра внутрішніх справ «негайно припинити розгін мирної акції». Вона також звернулася до омбудсмена країни з вимогою відреагувати «для припинення будь-яких необґрунтованих і неправомірних дій спецпризначенців».

Читайте також: Друге читання законопроєкту про «іноагентів» у Грузії може тривати декілька днів

«Ясно видно, що акція проходила мирно, жодної небезпеки вона не становила, жодної загрози порядку не було. Соромно, що ви виступили проти молоді, коли заявляєте про свою національну приналежність, соромно, що ви апелюєте до своєї віри та починаєте насильство під час Страсного тижня», – написала Зурабішвілі у Фейсбуку.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Читайте також: У Грузії комітет парламенту підтримав законопроєкт про «іноагентів»

Через повторне ініціювання законопроєкту на початку квітня цього року в Тбілісі проходять акції протесту. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в РФ законодавства про «іноземних агентів».

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-