Бельгійські секс-працівниці першими у світі отримають трудовий договір та широкі соціальні права

Бельгійські секс-працівниці першими у світі отримають трудовий договір та широкі соціальні права

Укрінформ
Бельгійські депутати ухвалили закон, який надає секс-працівникам такі ж трудові права, як і працівникам будь-якої іншої галузі. Повії матимуть можливість підписати трудовий договір, який гарантуватиме як широке соціальне страхування, так і дотримання правил, що регулюють робочий час, оплату праці та техніку безпеки.

Як передає Укрінформ, закон було ухвалено переважною більшістю голосів - 93 голоси "за", 33 утрималися, жодного голосу "проти", повідомляє Lе Monde.

«Це величезна перемога, ми дуже щасливі", - каже Даан Баувенс з бельгійської спілки секс-працівників. «Багато людей думають, що знають, що краще для нас. Але ви не залишите цю працю, коли у вас немає соціальних прав та пенсії», - додає вона.

Тепер працівники секс-індустрії, 95% з яких жінки, матимуть такий самий доступ до медичного страхування, права на допомогу по безробіттю, оплачувану відпустку та професійну переорієнтацію, як і працівники будь-якої іншої галузі.

Текст, що є результатом багатомісячної роботи міністерств економіки та праці, охорони здоров'я та юстиції у співпраці з асоціаціями та експертами, також спрямований на визнання роботодавців. На них буде покладено низку зобов'язань.

Зокрема, тільки ліцензовані роботодавці зможуть легально працевлаштовувати повій. Вони також повинні будуть гарантувати безпечне робоче середовище: призначити охоронця та встановити кнопку екстреного виклику в приміщенні.

Читайте також: Європейське агентство з лікарських засобів не хоче сусідства із секс-робітницями

Водночас закон не отримав одностайного схвалення з боку феміністичних асоціацій. Деякі з них розкритикували текст за те, що він не допомагає повіям покинути секс-торгівлю і недостатньо враховує "експлуатацію жіночого тіла" переважно чоловічою клієнтурою.

Як передавав Укрінформ, за підтримки Євроюсту влада Італії та Болгарії заарештувала 22 ймовірних членів організованої злочинної групи, які змушували жінок до проституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-